Żółty ryż do chińszczyzny z groszkiem i marchewką. PRZEPIS

Super sposób na urozmaicenie zwykłego ryżu. Tak przygotowany często pojawia się w azjatyckich barach jako dodatek do różnych dań. Bardzo łatwo zrobić go w domu.

Przepis na żółty ryż z groszkiem i marchewką

Składniki:

  • 200 gramów białego ryżu długoziarnistego,
  • duża garść mrożonego groszku,
  • 1 większa marchewka (można użyć też mrożonej mieszkanki marchewki i groszku),
  • łyżeczka kurkumy w proszku,
  • olej,
  • sól.

Jak zrobić żółty ryż z groszkiem i marchewką?

  1. Ryż ugotuj na sypko.
  2. Groszek rozmroź, marchewkę pokrój w drobną kostkę.
  3. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć groszek i marchewkę, smaż przez około 5 minut, często mieszając – w tym czasie marchewka powinna zmięknąć.
  4. Wsyp kurkumę i wymieszaj, aby połączyła się z olejem, to wyciągnie z niej więcej koloru o smaku.
  5. Dodaj ryż, oprósz solą, trzymając na włączonym palniku dokładnie wymieszaj (przez około minutę), następnie od razu podawaj.

Tym razem żółty ryż podaliśmy do tej pysznej wieprzowiny po tajsku:

Wieprzowina po tajsku. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym sosie, to jest po prostu pyszne. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj