Zielone curry z bobem. PRZEPIS

Bób świetnie sprawdza się jako składnik różnych potraw. Można zrobić zielone curry, w którym gra on rolę główną. Jest niezwykle wyraziste i pożywne. To danie wegańskie, ale z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków. I oczywiście fanom bobu, do których jak najbardziej się zaliczamy.

Zielone curry z bobem

Składniki:

  • 500 gramów świeżego bobu,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry,
  • olej,
  • sól.

Składniki na 2 porcje.

Jak zrobić zielone curry z bobem?

  1. W garnku rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę, gdy lekko się przyrumieni, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  2. Dodaj pastę curry, wymieszaj.
  3. Do garnka wrzuć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz seler pokrojony w plasterki, a także bób – w tym daniu jemy go ze skórką, jeśli jednak chcesz, możesz wcześniej go obrać.
  4. Wlej pół szklanki wody oraz mleko kokosowe, dopraw solą, dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Rada: można podać z plasterkami świeżej papryczki chili. Jak dodatek świetnie pasuje ryż.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj