Zapiekanka ziemniaczana z łososiem. Doskonały pomysł na obiad z rybą. PRZEPIS

Mieliśmy łososia, ziemniaki oraz to co zwykle w spiżarce i lodówce – z takim „zestawem startowym” szukaliśmy inspiracji na ciekawe danie. Tak trafiliśmy na zapiekankę ziemniaczaną z łososiem. Świetna jest!

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z łososiem 

Składniki:

  • Około 700 gramów ziemniaków,
  • 300 gramów fileta z łososia bez skóry,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ćwierć kostki masła,
  • pół litra mleka,
  • sok z połowy cytryny,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • duży pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z łososiem?

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę, ugotuj na półtwardo w niewielkiej ilości wody, odcedź.
  2. W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia,  wsyp mąkę i od razu dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – powstanie zasmażka. Następnie wlej mleko, intensywnie mieszając trzepaczką, zagotuj, prawie cały czas mieszając, powstanie gęsty sos, do którego dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  3. Łososia pokrój w kostkę, oprósz solą.
  4. Na dno naczynia wylej trochę sosu, wyłóż ziemniaki, zalej pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki łososia, lekko wciskając je w sos.
  5. Piecze w temp. 200 stopni przez 20-25 min. – aż wierzch lekko się zrumieni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj