Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

Prosto i pysznie, czyli to, co lubię najbardziej. Jajka sadzone z ziemniakami, ale w innej formie. Do tego szklanka kefiru i do szczęścia nie potrzeba nic więcej.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 większe cebule,
  • 5-6 jajek,
  • tyle samo plasterków boczku wędzonego,
  • olej pół na pół z masłem,
  • koperek do posypania,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z jajkami?

  1. Cebulę pokrój w pióra, zrumień pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając – musi  jednocześnie zmięknąć.
  2. Ziemniaki ugotuj, utłucz, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Ziemniaki przełóż do naczynia do zapiekania, zrób wgłębienia przy pomocy szklanki.
  4. Każde wgłębienie wyłóż plasterkiem boczku.
  5. Zapiekaj w temp. 200 stopni przez 10 minut, wyjmij, wbij jajka i zapiekaj do czasu ścięcia się białek – przez kolejnych około 10 minut.
  6. Podawaj posypane koperkiem, z kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką.
@polecamprzepis Jajka sadzone, ale nie z ziemniakami, a w ziemniakach 😁😋 To jest pyszne! 🤗 #pyszne #jajka #obiad #ziemniaki #kuchnia #gotowanie #polecamprzepis #conaobiad #dc #jedzenie #mniam #smacznego ♬ The Happy Day – ZaharVips

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj