Zapiekanka z brukselki. Super jako dodatek lub samodzielne danie

Jedzą ją chętnie nawet ci, którzy twierdzą, że nie przepadają za brukselką. Ta zapiekanka świetnie sprawdza się jako samodzielnie danie, możną ją też jednak podać w roli dodatku.

Przepis na zapiekankę z brukselki

Składniki:

  • 300 gramów świeżej brukselki,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 150 gramów żółtego sera,
  • pół pokruszonej bułki lub podobna ilość bułki tartej,
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Jak zrobić zapiekankę z brukselki?

  1. Brukselkę umyj, odetnij końcówki pieńka, ewentualnie zdejmij wierzchnie listki, ugotuj na półtwardo, odcedź.
  2. W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę, wymieszaj, tworząc zasmażkę.
  3. Wlej mleko, jednocześnie  mieszając trzepaczką, zagotuj, nadal mieszając, sos zgęstnieje.
  4. Dodaj 2/3 startego sera, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszaj aż ser całkowicie się rozpuści.
  5. Brukselkę przełóż do małej brytfanki, polej sosem, posyp serem i okruchami bułki.
  6. Zapiekaj przez 20 minut w temp. 180 stopni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj