Włoska zupa fasolowa na bulionie z warzywami i makaronem. PRZEPIS

Lubimy ten przepis na zupę fasolową, bo wychodzi lżejsza, a zarazem jest równie pyszna, co tradycyjna. W tej zupie ugotowanej na bulionie poza fasolą znajdziecie też dużo warzyw i makaron.

Przepis na włoską zupę fasolową 

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka (około 500 gramów),
  • 400 gramów suszonej fasoli piękny Jaś,
  • 2 marchewki,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 garście makaronu nadającego się do zupy – na przykład kolanka,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • suszone zioła (może być tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn), sól, pieprz.

Jak zrobić włoską zupę fasolową?

  1. Fasolę namocz przez 12 godzin, wodę odlej, wlej świeżą – około 2 litrów – do garnka włóż także kurczaka, dopraw solą, gotuj pod przykryciem przez około 40-50 min. – aż fasola zmięknie.
  2. Kurczaka wyjmij, uzupełnij wodę, która wyparowała.
  3. Do zupy dodaj marchewkę pokrojoną kostkę, seler pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w małą kostkę, pokrojony w plasterki por i posiekany czosnek. Dopraw ziołami i pieprzem. Gotuj przez 10 minut.
  4. Dodaj makaron i gotuj koleje 10 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, gotuj wszystko jeszcze 2-3 minuty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj