Węgierska sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem. PRZEPIS

Ta sałatka wyróżnia się na tle innych nie tylko kolorem, ale też wyrazistym smakiem. Gdy pojawia się na stole, zawsze najpierw jest małe zaskoczenie, ale już po chwili wszyscy się zajadają.

Przepis na węgierską sałatkę makaronową z wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • 200 gramów makaronu z pszenicy durum – najlepsze będą kokardki.
  • 2 wędzone ćwiartki z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • Pół białej części pora
  • 3-4 ogórki konserwowe.
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 4-5 łyżek majonezu
  • Pęczek natki pietruszki
  • Kopiasta łyżka papryki w proszku, papryka ostra w proszki według smaku, sól, pieprz.

Jak zrobić węgierską sałatkę makaronową z wędzonym kurczakiem?

  • Makaron ugotuj, zahartuj i odcedź – nie może być rozgotowany, bo rozpadnie się w sałatce – ostudź.
  • Mięso z ćwiartek oddziel od kości, pokrój w kostkę.
  • Paprykę pokrój w paseczki, wrzuć na suchą patelnię i praż przez kila minut często mieszając – dzięki temu nieco zmięknie, ale też nabierze aromatu. Do papryki dodaj paprykę w proszku i koncentrat, wymieszaj, wyłącz ogień, ostudź.
  • Por pokrój drobno, czosnek posiekaj, następnie rozetrzyj z solą na papkę.
  • Ogórki pokrój w plasterki.
  • Natkę pietruszki posiekaj.
  • Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, odstaw do lodówki na minimum godzinę, następnie ponownie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

Rada: sałatkę z wierzchu można posypać odrobiną papryki w proszku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj