Wegańskie curry z tofu i fasolką szparagową. PRZEPIS

Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i przyjemnie sycące. Dostaliśmy przepis na pyszne wegańskie curry, wypróbowaliśmy i dziś chcemy podzielić się nim z wami.

Przepis na wegańskie curry z tofu i fasolką 

Składniki: 200 gramów tofu, 2 ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru i tyle samo świeżej kurkumy (jeśli nie możesz zdobyć, pomiń), 1 duża cebula, 1 duża marchewka, około 200 gramów żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, papryczka chili, puszka mleka kokosowego (400 ml), łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry lub kopiasta łyżka proszku curry, 2 dojrzałe pomidory, sok z połowy cytryny lub limonki, natka pietruszki, sól, olej.

Jak zrobić wegańskie curry z tofu i fasolką

  • Czosnek, imbir i kurkumę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na desce za pomocą noża lub widelca.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę z czosnku, imbiru i kurkumy, smaż przez pół minuty, dorzuć posiekaną cebulę i smaż jeszcze około 2 minut, dodaj tofu pokroje w kostkę, pokrojoną papryczkę chili, smaż nadal aż wszystko delikatnie się zrumieni.
  • Teraz na patelnię dodaj pastę lub proszek curry, wymieszkaj, aby połączył się z tłuszczem, dodaj pokrojoną marchewkę oraz fasolkę, z której uprzednio odetnij końcówki z łodyżką.
  • Teraz do woka wlej mleczko kokosowe, a także niecałe pół szklanki wody, dopraw solą, dokładnie wymieszaj i gotuj wszystko pod przykryciem około 10 minut.
  • Pomidory sparz we wrzątku, obierz, pokrój w ćwiartki i także dodaj do sosu, gotuj kolejne 5 minut.
  • Na koniec do curry wyciśnij sok z cytryny oraz dodaj posiekaną natkę, ponownie dokładnie wymieszaj i od razu podawaj – na przykład z brązowym ryżem.

Rada: po sezonie do przygotowania curry można oczywiście użyć mrożonej fasolki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj