Wegańska zupa pomidorowa z soczewicą. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. PRZEPIS

Przygotowanie tej zupy jest naprawdę banalne, jednocześnie wychodzi niezwykle smaczna, pożywna i zdrowa. Wegańska zupa pomidorowa z soczewicą to zawsze dobry pomysł, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie.

Przepis na wegańską zupę pomidorową z soczewicą

Składniki:

  • 1 większa cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 gramów czerwonej soczewicy,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie (w sezonie można użyć świeżych),
  • oliwa,
  • bazylia suszona i świeża, sól, pieprz.

Jak zrobić wegańską zupę pomidorową z soczewicą?

  • W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, zrumień, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  • Wsyp soczewicę, wymieszaj, wlej pomidory oraz dwie szklanki wody, dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią, gotuj pod przykryciem 15 minut.
  • Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, dodaj trochę wody i ponownie zagotuj.
  • Rozlej do talerzy, udekoruj świeżą bazylią, można też skropić oliwą.

Rady:

  • Do zupy razem z czosnkiem można dodać startą marchewkę.
  • Tak przygotowana zupa świetnie smakuje podana z grzanką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj