Uszka z kapustą i grzybami

Uszka tradycyjnie przyrządzam na Boże Narodzenie jako dodatek do barszczu czerwonego. Robię je z samymi grzybami lub z grzybami i kapustą. Te drugie chyba nawet bardziej mi smakują, gdyż są bardziej wyraziste i farsz jest dobrze wyczuwalny nawet w intensywnym barszczu. Mają też inną zaletę, jeśli nie macie własnych grzybów i kupujecie je w sklepie, przygotowanie farszu, który częściowo składa się z kapusty kiszonej, jest nieco łagodniejsze dla kieszeni.

Przepis na uszka z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 2 porcje ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu.
  • 150 gramów grzybów leśnych suszonych,
  • 500 gramów kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić uszka z grzybami?

  1. Grzyby zalej szklanką wrzątku, zostaw na minimum pół godziny, aby się namoczyły.
  2. Grzyby wyjmij – nie wylewaj wody – drobno posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej trochę oleju, zrumień na nim posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną kapustę, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo szklankę wody, dodaj posiekane grzyby, wymieszaj, duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około godzinę – w tym czasie woda powinna całkowicie wyprawować, jeśli stało się to wcześniej, uzupełniaj.
  4. Farsz dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, także solą, odstaw do przestudzenia.
  5. Ciasto podziel na 3-4 porcje, rozwałkuj na grubość około 1,5 mm, wycinaj małe krążki przy pomocy filiżanki.
  6. Na każdym krążku wyłóż małą łyżeczkę farszu, zlep jak pieroga, następnie owiń wokół palca i zlep końcówki, tworząc uszka.
  7. Uszka gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (zapobiegnie sklejaniu się uszek), przez 2 minuty po wypłynięciu.
  8. Wyciągaj łyżką cedzakową, podawaj jako dodatek do barszczu czerwonego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj