Twarożek szopski. Świetny do kanapek, ale sprawdza się też jako dip

Na ten przepis natrafiłem w jednej z moich starych książek kucharskich jako „pasta szopska”, co sugeruje, że mamy tu bałkańskie klimaty kulinarne. Troszkę go przerobiłem i wziąłem się za przygotowanie. Wyszło pysznie. Taki twarożek jest świetny do kanapek, może być też podany podobnie jak greckie tzatziki – jaki dip czy dodatek do pieczonych i grillowanych mięs.

Przepis na twarożek szopski

Składniki:

  • 500 gramów chudego twarogu lub taka sama ilość gładkiego mielonego twarogu,
  • pół szklanki mleka (potrzebne, jeśli używasz zwykłego twarogu),
  • 2 papryki – użyłem żółtej i czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia – garść listków (zamiennie można użyć natki),
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić twarożek szopski?

  1. Twaróg włóż do miksera, wlej mleko, miksuj aż zrobi się gładki. Można to zrobić także blenderem.
  2. Paprykę pokrój w paseczki, smaż na oliwie pod przykryciem przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając – ma zmięknąć.
  3. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę teraz już bez przykrycia.
  4. Przestudzoną zawartość patelni (zostaw łyżkę do dekoracji) dodaj do twarogu razem z posiekaną bazylią, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Wyłóż zachowaną paprykę, skrop oliwą i podawaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj