Trwa sezon na kurki, łatwo jednak pomylić je z lisówką pomarańczową. Lasy Państwowe ostrzegają

Już latem w lasach zaczynają pojawiać się pierwsi grzybiarze. Jednym z najwcześniej dostępnych grzybów jest kurka, czyli pieprznik jadalny – pyszny i niezwykle cenny kulinarnie grzyb, który łatwo jednak pomylić z lisówką pomarańczową, przed czym przestrzegają Lasy Państwowe.

Kurki to niezwykle smaczne grzyby – można przyrządzić z nich sosy, zupy, albo po prostu – dodać do zupy. Zobaczcie nasze przepisy.

Kurki występują wyłącznie naturalnie, jak na razie nie udało się pozyskać je z upraw na skalę przemysłową, jak na przykład ma to miejsce w przypadku pieczarek czy boczniaków. A w lesie wiadomo, wiele grzybów jest do siebie podobnych, kurkę bardzo łatwo pomylić z lisówką pomarańczową, która uważana jest za grzyb niejadalny. Ostrzeżenie dla zbieraczy przekazały właśnie Lasy Państwowe, zamieszczając także bardzo przydatną grafikę, która pomoże odróżnić oba gatunki.

„Jajecznica z kurkami to dobra rzecz. Dobra z lasu. Ale żeby wszystkim ta jajecznica smakowała, lepiej kurki nie pomylić z lisówką pomarańczową. To grzyb niejadalny. Już się pojawił w lasach i może oszukać mniej uważnych grzybiarzy” – piszą Lasy Państwowe.

Źródło: Lasy Państwowe

Lisówka pomarańczowa jest klasyfikowana jako grzyb niejadalny, to oznacza, nie wywołuje poważnego zatrucia, może jednak być przyczyną różnych problemów gastrycznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj