Tofu z brokułami i sosem sojowym. Świetne wegańskie danie w azjatyckim stylu. PRZEPIS

Jedno z naszych ulubionych wegańskich dań z tofu w roli głównej. Świetnie łączy się ono z brokułem i słonością sosu sojowego, a całość dopełnia uprażony sezam.

Przepis na tofu z brokułami i sosem sojowym

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 200 gramów tofu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • około 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
  • olej,
  • uprażony sezam do posypania dania na talerzach.

Jak zrobić tofu z brokułami?

  1. Brokuł podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku, gotuj pod przykryciem 3 minuty – żeby zrobił się półtwardy, odcedź.
  2. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojone w kostkę tofu, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w połowie szklanki ciepłej wody.
  4. Na patelnię dorzuć brokuły, wymieszaj, wlej wodę z mąką i od razu wymieszaj, dopraw sosem sojowym, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, cały czas delikatnie mieszając. Podawaj od razu, już na talerzach posypując uprażonym sezamem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj