Tatar z łososia. Wyborna przystawka, którą doceni każdy smakosz. PRZEPIS

Doskonałego tatara można przyrządzić nie tylko z wołowiny, ale również z łososia. Ryba ta świetnie nadaje się do podawania na surowo, dlatego często jest na przykład składnikiem sushi. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalną i wyszukaną przystawkę, tak przyrządzony tatar będzie idealny.

Przepis na tatar z łososia

Składniki:

  • 200 gramów fileta z łosia bez skóry – absolutnie musi być pierwszej świeżości, my wybieramy rybę zamkniętą w opakowaniu jeszcze w przetwórni, aby była na sto procent bezpieczna.
  • 1 żółtko jajka,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy),
  • sok z połowy małej cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • do przybrania kapary, suszone pomidory, szczypiorek.

Jak zrobić tatar z łososia?

  1. Rybę drobno posiekaj przy pomocy nożna, przełóż do miski.
  2. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj, pozostaw na kilka minut, aby ryba się w nim zamarynowała.
  3. Jajko sparz wrzątkiem, oddziel żółtko, dodaj do łososia.
  4. Dodaj też bardzo drobno posiekaną cebulę i kapary, musztardę i oliwę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na około pół godziny, aby tatar stężał.
  5. Podziel na porcje, już na półmisku przybierz kaparami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, posyp szczypiorkiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj