Talerz tatarski. Najlepszy imprezowy sposób na podanie tatara. PRZEPIS

Tatar na imprezach to u nas punkt obowiązkowy. Świetnie sprawdza się jako przekąska albo zakąska. Przy większej liczbie biesiadników podawanie osobnych porcji tego dania może być jednak kłopotliwe. Dlatego w takich sytuacjach przyrządzamy cały talerz małych befsztyków, które częściowo są już wymieszane, aby ułatwić gościom zadanie. Znikają od razu jeden po drugim.

Przepis na talerz tatarski – tatar na imprezę

Składniki:

  • Około 700 gramów wołowiny na tatara – najlepsza będzie polędwica, sprawdzi się też udziec czy ligawa. Uwaga – gotowe mielone mięso się nie nadaje. Wybierając wołowinę, zawsze sięgamy po mięso zapakowane szczelnie w atmosferze ochronnej już w zakładzie, to daje pewność, że po drodze nie zostało zanieczyszczone – będziemy przecież jeść je na surowo.
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • żółtka z dwóch dużych jaj,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • czerwona cebula,
  • pieczarki lub grzyby leśne marynowane,
  • korniszony,
  • kapary marynowane,
  • opcjonalnie fileciki anchois,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić talerz tatarski?

  1. Mięso oczyść ze wszelkich błon i przerostów tłuszczu, pokrój w kostkę, następnie zmiel na grubych oczkach. Można je również bardzo drobno posiekać nożem, to jednak, szczególnie jeśli nie mamy polędwicy, bardzo pracochłonne.
  2. Do mięsa dodaj oliwę i tyle samo wody, a także żółtka (jajka wcześniej sparz wrzątkiem), dopraw solą i pieprzem. Wyrób dokładnie przy pomocy dłoni, starając się napowietrzyć mięso, nie należy go ubijać.
  3. Z mięsa uformuj kulki wielkości piłeczki pingpongowej, ułóż na talerzu.
  4. Tatara udekoruj drobno posiekaną czerwoną cebulą, grzybkami, kaparami i korniszonami, na każdej kulce, jeśli lubicie, można także położyć kawałek filecik anchois. Oprósz świeżo mielonym pieprzem
  5. Można podawać od razu lub po schłodzeniu, tatara najlepiej zjeść jednak jak najszybciej.

A jeśli szukacie przepisu na klasycznie podanego tatara, oczywiście również go u nas znajdziecie:

Befsztyk tatarski w najlepszym wydaniu. Jak zrobić tatara? PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj