Sztuka mięsa. Duszona wieprzowina w rumianym i bardzo aromatycznym sosie. PRZEPIS

Tradycyjny przepis na pyszną wieprzowinę duszoną w rumianym sosie. Jest mięciutka i pełna smaku. 

Przepis na sztukę mięsa

Składniki:

  • Około 1,2 kg kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, ewentualnie szynki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnki,
  • płaska łyżka papryki mielonej,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka gładkiej musztardy,
  • olej,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić sztukę mięsa?

  1. Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania, a najlepiej dzień wcześniej, mięso natrzyj obficie solą i oprósz pieprzem, odstaw do lodówki.
  2. W garnku lub brytfance rozgrzej trochę oleju, włóż mięso, dodaj także cebulę pokrojoną w pióra. Obsmaż mięso, obracając, z każdej strony. Zrumieni się też cebula. Pod koniec dodaj posiekany czosnek.

    Mięso podczas obsmażania z cebulą.
  3. Zrumienioną cebulę oprósz papryką mieloną, wymieszaj, wlej 3 szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz musztardę, duś pod przykryciem przez godzinę, uzupełniając wodę, która wyparowała.
  4. Mięso wyjmij, pokrój na dość grube kawałki zbliżone do kostki, włóż ponownie do sosu, duś kolejne 2 godziny, również uzupełniając wodę.
  5. Mąkę rozrób w 1/3 szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek).
  6. Kawałki mięsa ponownie wyjmij razem z listkami i zielem, sos zmiksuj przy pomocy blendera.
  7. Do sosu wlej, cały czas mieszając, rozrobioną mąkę, od razu zgęstnieje.
  8. Ponownie włóż mięso, trzymaj na ogniu jeszcze minutę.

Rada: sztukę mięsa podaliśmy z kluskami ziemniaczanymi i buraczkami zrobionymi według tego przepisu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj