Sztufada. Bardzo stary przepis na wyborną pieczeń wołową

Przepis na szpikowaną sztukę mięsa zwaną sztufadą można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich poświęconych kuchni polskiej. Do dziś smak tak przygotowanej pieczeni wołowej jest nie do przebicia. Plastry aromatycznego mięsa z „oczkami” zanurzone w aksamitnym sosie z warzyw to danie wprost wyborne.

Przepis na sztufadę – pieczeń wołową starym sposobem

Składniki:

  • Około kilogramowy kawałek wołowiny na pieczeń bez kości – udziec, ligawa lub rostbef,
  • Około 150 gramów słoniny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • szklanka wina czerwonego wytrwanego,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić sztufadę?

  • Słoninę i czosnek pokrój w słupki.
  • Mięso wołowe nakłuj małym nożem w odstępach około 2 cm.
  • W każde nakłucie wepchnij po kawałku słoniny i czosnku.
  • Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mięso obsmaż na patelni na odrobinie oleju z każdej strony razem z cebulą – aż ładnie się zarumienią – wszystko przełóż do garnka. Wybierz taki, aby mięso mieściło się w nim dość ciasno.
  • Dodaj obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę oraz pietruszkę.
  • Na patelnię, na której smażyło się mięso i cebula, wlej wino, aby spłukać pozostały smak, następnie przelej do garnka.
  • Wlej także szklankę wody, dodaj wszystkie przyprawy, duś przez 4 godziny, kilkukrotnie obracając mięso i uzupełniając wodę, która wyparowała.
  • Mięso wyjmij, odłóż na deskę, a gdy odpocznie przez kilka minut, pokrój w plastry w poprzek włókien.
  • Sos przelej przez bardzo gęste sito, usuń ziele i liście, następnie przetrzyj warzywa – pozostałości, których, nie będzie dało się przetrzeć, wyrzuć – to przeważnie około 1/4 całości warzyw.
  • Sos wymieszaj i ponownie zagotuj, jest w zasadzie gotowy, jeśli chcesz, żeby był zupełnie aksamitny, można dodatkowo zmiksować go blenderem. Ogromną zaletą tak przygotowanego sosu jest to, że nie wymaga on dodatkowego zagęszczania na przykład mąką.
  • Plastry mięsa wyłóż na półmisek lub talerze, polej sosem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj