Szparagi na jajkach z boczkiem. Przepyszne sezonowe śniadanie. PRZEPIS

Trzy główne składniki i zaledwie kwadrans wystarczą, aby zrobić sobie pyszne sezonowe śniadanie. Ja ostatnio właśnie tak zacząłem dzień i lepiej być niej mogło. Spróbujcie szparagów na jajkach i boczku.

Przepis na szparagi na jajkach i boczku 

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów,
  • 6-7 plasterków boczku wędzonego,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić szparagi na jajkach i boczku?

  1. Szparagi umyj, odłam łykowate końcówki – szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu.
  2. Na patelni zagotuj trochę wody, wrzuć szparagi, gotuj przez 2 minuty, wyjmij. Mają pozostać jędrne.
  3. Wodę wylej, na patelni ułóż plasterki boczku, na nich wyłóż szparagi, zrób cztery miejsca, wbij w nie jajka, oprósz solą i pieprzem, trzymaj na minimalnym ogniu przez około 5 minut – aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Podawaj od razu.

Przepisy z warzywami 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj