Szarpana kaczka. Mięciutkie i konkretnie doprawione mięso do bułeczek bao, tortilli albo burgerów. PRZEPIS

Kaczka najpierw dusi się w aromatycznym sosie, potem, gdy jest już bardzo miękka, mięso szarpane jest na włókna, a całość wymieszana w niezwykle smakowitą całość. Tak przygotowane idealnie nadaje się do faszerowania kanapek, burgerów albo bułeczek bao.

Przepis na szarpaną kaczkę

Składniki:

  • 2 nogi z kaczki,
  • 2 piersi z kaczki,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • sos sojowy,
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili – ostrego lub łagodnego,
  • sól.

Jak zrobić szarpaną kaczkę?

  1. Cebulę drobno posiekaj, czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża.
  2. Rozgrzej głęboką patelnię, wyłóż kawałki kaczki, zaczynając od strony skóry, w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę, smaż na niezbyt dużym ogniu przez około 7 minut, aż skórka się zarumieni i puści własny tłuszcz, obróć, dodaj pastę imbirowo-czosnkową i smaż jeszcze kila minut.
  3. Na patelnię wlej 2 szklanki wody, dopraw sosem sojowym (około 6 łyżek), duś pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godzimy. W tym czasie prawie cała woda powinna wyparować, jeśli stało się to wcześniej, uzupełnij.

    Uduszona kaczka przed poszarpaniem.
  4. Mięso razem ze skórką poszarp – można to zrobić na przykład przy pomocy dwóch widelców. Następnie wymieszaj z wytworzonym sosem własnym i sosem chili.
  5. Tym razem szarpaną kaczkę podaliśmy z domowymi bułeczkami bao – tu przepis.

Rada: mięso można doprawić także mielonym kuminem i szczyptą cynamonu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj