Świetny przepis na kotlety wegańskie. Są pyszne na ciepło i na zimno

Mięsożercy czy wegetarianie, do tych kotletów nikogo nie trzeba przekonywać, bo po prostu wychodzą tak, że palce lizać. A w dodatku są świetne na ciepło, zaraz po zdjęciu z patelni, jak i na zimno, gdy zabieramy je na przykład na piknik.

Przepis na kotlety wegańskie

Składniki: 2 cebule, 1 mały kalafior, 2 średnie marchewki, 1 puszka ciecierzycy (400 gramów) lub podobna ilość samodzielnie ugotowanej, 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej, bułka tarta i otręby do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety wegańskie?

  • Kalafior podziel na różyczki, marchewkę pokrój w drobną kostkę, ugotuj razem do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości wody. Dokładnie odcedź, następnie rozgnieć przy pomocy tłuczka do ziemniaków, ale nie na zupełną papkę.
  • Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju, dodaj do warzyw.
  • Ciecierzycę odcedź, rozgnieć dość dokładnie na desce przy pomocy tłuczka lub widelca, także dodaj do warzyw.
  • Dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest ciepła, odstaw aż wystygnie.
  • Z masy formuj płaskie kotlety, (gdyby była bardzo klejąca, dodaj jeszcze trochę mąki i ponownie wymieszaj) panieruj w mieszance bułki tartej i otrębów, smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony, aż kotlety będą ciemnozłote.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj