Sushi kulki. Przekąska, która robi furorę na każdej imprezie. Wideo

Te kuleczki można zrobić w różnych smakach i nadać im niesamowity wygląd. Na imprezach ta przekąska zawsze znika jako pierwsza i daje mnóstwo radości podczas jedzenia, bo nigdy nie do końca wiadomo, co kryje się w środku.

Przepis na sushi kulki

Składniki:

  • Ugotowany ryż – najlepiej krótkoziarnisty ryż do sushi,
  • wędzony łosoś w plasterkach,
  • ogórek pokrojony obieraczką do jarzyn na długie cienkie plastry,
  • paluszki surimi – rozwinięte do formy plasterka,
  • tak samo pokrojone mango,
  • dodatki: marynowany imbir, pasta wasabi, paluszki surimi, serek typu Philadelphia, można też użyć awokado albo tuńczyka z puszki.
  • uprażony sezam do posypania,
  • sos sojowy,
  • potrzebna będzie również folia spożywcza.

* nie podaję ilości składników, gdyż gdyż jest ona dowolna.

Jak zrobić sushi kulki?

  1. Na kawałku folii wyłóż 3-4 plasterek łososia, plasterki ogórka, mango lub surimi.
  2. Na nich wyłóż dużą łyżkę ugotowanego ryżu, rozpłaszcz – najłatwiej zrobić to łyżką zamoczoną w wodzie.
  3. Na ryżu ułóż dodatki – wasabi, imbir, łosia, serek, można dodać też kilka kropel sosu sojowego – wideo poniżej.
  4. Zwiń wszystko ciasno, tworząc kulkę, odczekaj kilka minut, rozwiń, ułóż na półmisku, posyp sezamem.
@polecamprzepis Sushi kulki 🍥 Hit każdej imprezy 😁😋 #sywester #impreza #przekaski #sylwester2023 #nowyrok #przepis #gotowanie #kuchnia #sushi #polecamprzepis #smacznego ♬ Green Onions – Booker T.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj