Stek Strogonow z sosem z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Jestem miłośnikiem Strogonowa, zawsze robię go według najbardziej klasycznego przepisu, bardzo więc spodobał mi się pomysł, aby przyrządzić go w innej formie, nie zmieniając listy składników. Wspaniałe danie.

Przepis na steka Strogonow

Składniki:

  • 1 stek wołowy o wadze około 200 gramów – rostbef, antrykot, polędwica,
  • 1 mała cebula,
  • 100 gramów pieczarek,
  • 1 średni ogórek kiszony,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • łyżeczka gładkiej musztardy,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić steka Strogonow?

  1. Stek wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem, oprósz pieprzem, natrzyj łyżką oleju.
  2. Pieczarki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na połówki, większe na ćwiartki.
  3. Cebulę pokrój w pióra, ogórka w kostkę.
  4. Stek połóż na rozgrzanej, najlepiej stalowej, patelni – usmaż według oczekiwanego stopnia. W uproszczeniu: krwisty smaż 1-2 minuty z każdej strony, średnio wysmażony 3-4 minuty z każdej strony, wysmażony 5-6 minut z każdej strony.
  5. Na patelnię po smażeniu steka wlej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż chwilę, dorzuć ogórka, smaż nadal do lekkiego zrumienienia.
  6. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i natkę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
  7. Stek pokrój w paseczki, osocze, które wypłynęło na deskę, wlej do sosu i wymieszaj.
  8. Na talerz wylej trochę sosu, wyłóż stek i polej resztą sosu.

Rada: do tak przygotowanego steka najlepiej smakuje bagietka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj