Sos z białą kiełbasą. Idealny do makaronu i kluseczek. WIDEO

Może i ma milion kalorii, może też nie jest najpiękniejszy, za to nadrabia smakiem. To włoski przepis na sos, w oryginale oczywiście surowa niewędzona włoska kiełbasa, ale z naszą też wychodzi przepysznie.

Przepis na sos z białą kiełbasą

Składniki:

  • 500 gramów surowej białej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 350 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • duża garść startego parmezanu plus starty parmezan do posypania dania na talerzach,
  • oliwa pół na pół z masłem,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sos z białą kiełbasą?

  1. Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła, wrzuć posiekaną cebulę oraz kiełbasę obraną z osłonek, smaż do lekkiego zrumienienia rozdrabniając kiełbasę łopatką, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  2. Teraz na patelnię wlej śmietankę i wsyp starty ser, mieszając, zagotuj, trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, często mieszając, sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  3. Sos wymieszaj z makaronem albo kluseczkami gnocchi, podawaj od razu, posypując każdą porcję serem i świeżo zmielonym pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj