Sos grzybowy z mięsem mielonym do makaronu. Kremowy i bardzo aromatyczny. PRZEPIS

Jeśli lubisz grzyby, ten sos skradnie twoje serce. Jest bardzo aromatyczny, idealnie kremowy, świetnie pasuje do makaronów, ale można podać go też z wszelkiego rodzaju kluseczkami albo kaszą.

Przepis na sos grzybowy z mięsem mielonym 

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego, użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe lub mieszane,
  • 2 cebule,
  • 400 gramów świeżych grzybów leśnych,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino plus ser do posypania makaronu już na talerzach,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sos grzybowy z mięsem mielonym do makaronu?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę i mięso mielone, smaż, rozdrabniając mięso łopatką.
  2. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, dorzuć na patelnię, smaż nadal jeszcze przez kilka minut, aż składniki lekko się zrumienią.
  3. Śmietankę wlej do miseczki, dodaj drugie tyle wody i łyżeczkę mąki, wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki, aby nie było grudek. Wlej na patelnię, cały czas mieszając.
  4. Do sosu dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem, mieszając, zagotuj, trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając.
  5. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, już na talerzach posyp startym serem. Dodaliśmy też trochę świeżej rukoli, która świetnie pasuje do całości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj