Śniadanie angielskie z kiełbaskami, bekonem, fasolką, jakami, pomidorem i pieczarkami. PRZEPIS

Po solidnej porcji takiego śniadania głód nie dopadnie was przynajmniej przez pierwszą połowę dnia. Przygotowaliśmy klasyczny angielski zestaw z kiełbaskami, bekonem, fasolką, pomidorem, jajkami i pieczarkami. Powinny być też pszenne tosty z masłem, ale tym razem postawiliśmy na wersję keto. To śniadanie naprawdę potrafi postawić na nogi i jest po prostu pyszne.

Przepis na śniadanie angielskie

Składniki:

  • Fasolka przygotowana według tego przepisu lub fasolka w sosie pomidorowym w puszcze – Anglicy bardzo często używają właśnie takiej,
  • surowa biała kiełbasa – najbardziej przypomina angielskie kiełbaski,
  • angielski bekon lub boczek wędzony w plastrach,
  • pomidory,
  • jajka,
  • pieczarki,
  • bardzo często w English breakfast pojawia się też black pudding, czyli angielska kaszanka.

Nie podajemy ilości składników, gdyż można dobrać je według własnych potrzeb.

Jak zrobić śniadanie angielskie?

  • Fasolkę pogrzej.
  • Bekon zrumień z obu stron razem z kiełbaskami ugotowanymi wcześniej w wodzie, zdejmij z patelni.
  • Jeśli z bekonu nie wytopił się tłuszcz, wlej trochę oleju.
  • Teraz na patelni przesmaż pieczarki – małe w całości, większe przekrojone. Połóż też przekrojone pomidory. Oprósz solą.
  • Na koniec usmaż jajka sadzone – najlepiej, aby żółtko pozostało półpłynne.
  • Na każdy talerz wyłóż porcję fasolki, plastry bekonu, pieczarki, połówkę pomidora i jajko lub podaj wszystko na jednym dużym talerzu, aby każdy nałożył sobie to, na co ma ochotę.
  • Osobno podaj tosty.

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj