„Śledzik” z boczniaków. Cudowna przekąska nie tylko dla wegan

Tak przyrządzone boczniaki imitują troszkę tradycyjnego „śledzika”. Zapewniam was jednak, że na punkcie tej przekąski oszaleją nie tylko weganie.

Przepis na „śledzika” z boczniaków

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżych boczniaków (250g),
  • 1 większa cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki kaparów marynowanych,
  • 2 małe ogórki konserwowe,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej – do smażenia rzepakowy, do polania gotowych grzybków najlepiej lniany, ale może być też inny,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić „śledzika” z boczniaków?

  1. Boczniaki szybko przepłucz, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na większe kawałki przypominające wielkością krajankę śledziową.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju rzepakowego, wrzuć boczniaki, smaż aż lekko się zazłocą, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki, smaż jeszcze minutę – cebula ma pozostać półsurowa. Wyłącz ogień, przestudź.
  3. Dodaj kapary, ogórka pokrojonego w plasterki lub kostkę, natkę, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Wyłóż na półmisek, polej olejem lnianym.

Rada: tak przygotowane boczniaki są najlepsze, gdy przegryzą się kilka godzin w lodówce, później należy je ponownie wymieszać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj