Śledzie w sosie z porem i jabłkiem. Przepis na bardzo smaczną sałatkę śledziową

Śledzie bardzo lubią się z porem i tym warzywem można śmiało zastępować cebulkę. Tak jak w tym przepisie, gdzie pojawia się także marynowane jabłko. Bardzo smaczna sałatka.

Przepis na śledzie w sosie z porem i jabłkiem

Składniki:

  • 400 gramów filetów śledziowych alla matias (w solance),
  • 1 duży por,
  • 1 duże jabłko,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki octu – najlepiej jabłkowego,
  • pieprz.

Jak zrobić śledzie z porem i jabłkiem?

  1. Śledzie namocz w świeżej wodzie przez około 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli, odsącz, osusz na papierowym ręczniku.
  2. Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę, przełóż do miseczki, skrop octem, zostaw do zamarynowania na około 10 minut.
  3. Z pora odetnij zieloną część, resztę przekrój wzdłuż na pół, wypłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się drobinek ziemi zwykle kryjących się w łodydze, otrząśnij, pokrój drobno.
  4. Śledzie pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj zamarynowane jabłko, por, śmietanę i majonez, dopraw pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  5. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby sałatka się przegryzła, następnie ponownie wymieszaj.

Rada: nawet po wymoczeniu w śledziach zazwyczaj zostaje jeszcze całkiem dużo soli, dlatego nie dodajemy jej do sałatki. Jeśli jednak po przegryzieniu okaże się, że wymaga ona doprawienia, oczywiście można to zrobić.

Przepisy na ryby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj