Śledzie korzenne marynowane w winie z przyprawami. PRZEPIS

Aromatyczny śledzik, który najpierw  marynowany jest winie z przyprawami korzennymi, a dopiero później trafia do oleju z cebulką. Smakuje bardzo oryginalnie.

Przepis na śledzie korzenne

Składniki:

  • 500 gramów śledzi alla matias,
  • 1 szklanka wytrwanego czerwonego wina,
  • 8 goździków,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • kilka plasterków świeżego imbiru,
  • pieprz,
  • 2 łyżki octu (najlepiej jabłkowego)
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
  • olej.

Jak zrobić śledzie korzenne?

  1. Wino zagotuj, dodaj wszystkie przyprawy i plasterki imbiru, gotuj przez 5 minut, ostudź.
  2. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miseczki, zalej winem, odstaw do lodówki na 12 godzin.
  3. Po tym czasie śledzie odsącz na sitku, ponownie przełóż do miski.
  4. Dodaj drobno posiekaną cebulę, ułóż ciasno, skrop octem, zalej olejem, odstaw jeszcze na kila godzin.

Przepisy na ryby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj