Schab w sosie własnym. Prosty przepis, tylko kilka składników i doskonały smak

Tak przyrządzony schab jest kruchy i pełen smaku. Lubimy go z jeszcze jednego powodu – przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, a lista składników wyjątkowo krótka.

Przepis na schab w sosie własnym

Składniki:

  • 5 plastrów schabu wieprzowego o grubości około 1,5 cm,
  • mąka pszenna,
  • olej pół na pół z masłem,
  • 1 cebula,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.
  • sól, pieprz.

Jak zrobić schab w sosie własnym?

  1. Mięso lekko rozbij tłuczkiem, najlepiej płaską stroną, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej.
  2. Na patelni rozgrzej olej z masłem, połóż kawałki schabu, w puste miejsca wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez około 3 minuty, odwróć i smaż kolejne 3 minuty.

    Obtoczony w mące schab podczas smażenia na mieszance oleju i masła.
  3. Wlej 1,5 szklanki wody, dopraw solą i pieprzem (umiarkowanie, bo sos zredukuje swoją objętość), duś pod przykryciem przez pół godziny.
  4. W tym kroku mięso można wyjąć z patelni, sos zmiksować, następnie ponownie włożyć mięso.
  5. Na koniec duszenia na patelni powinna pozostać nieco więcej niż pół szklanki sosu. Nie wymaga on zagęszczania, gdyż zrobiła to już mąka, w której obtoczone było mięso.

Rady:

  • Po przesmażeniu mięsa na patelnię można wlać pół szklanki białego wina, zagotować, następnie wlać szklankę wody – to bardzo podkręci smak sosu.
  • Schab podaliśmy z buraczkami na ciepło (przepis) i ziemniakami pure.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj