Sałatka z młodych ziemniaków czyli wiosenna wersja sałatki jarzynowej. PRZEPIS

Miałem ochotę na sałatkę jarzynową, ale ponieważ wiosna w pełni, postanowiłem zrobić ją sezonowo. Użyłem młodych ziemniaków i młodej marchewki, które ugotowałem w mundurkach. Skórka jest tak delikatna, że nie wymaga obierania. Warzywa pokroiłem grubiej niż w tradycyjnym przepisie. Dodałem też koperek. Super wyszła.

Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 700 gramów małych młodych ziemniaków,
  • pęczek młodych marchewek,
  • pęczek szczypiorku z cebulką,
  • 3 ogórki kiszone lub małosolne,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków

  1. Ziemniaki i marchewkę umyj, przełóż do garnka, gotuj pod przykryciem przez około 20-30 minut – aż warzywa zmiękną.
  2. Warzywa odcedź, całkowicie ostudź.
  3. Ziemniaki i marchewkę pokrój na grube plastry, przełóż do miski.
  4. Dodaj ogórki pokrojone w kostkę, jajka przekrojone na pół, posiekany szczypiorek i koperek.
  5. Dodaj również majonez i musztardę, oprósz solą i pieprzem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Sałatka jest najlepsza, gdy się trochę przegryzie.

Rada: do sałatki można dodać też ugotowaną razem z marchewką i ziemniakami młodą pietruszkę, a także rzodkiewkę.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj