Sałatka z buraków z octem balsamicznym, serem i prażonymi migdałami. PRZEPIS

To zupełnie inne podejście do sałatki z buraków. Nie są ona ścierane, a pokrojone w cienkie plasterki, potem skropione dressingiem z octu balsamicznego i oliwy, na koniec posypane serem i prażonymi płatkami migdałów. To nie tylko zaskakująco pyszna i zdrowa, ale i pięknie wyglądająca sałatka.

Przepis na sałatkę z buraków z octem balsamicznym

Składniki:

  • 5 średnich buraków,
  • 100 gramów sera feta lub koziego,
  • duża garść płatków migdałów,
  • 3 łyżki oliwy z oliwy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz.

– Składniki na 3-4 porcje sałatki.

Jak zrobić sałatkę z buraków z octem balsamicznym?

  1. Buraki ugotuj bez obierania (w mundurkach) do miękkości, ostudź, obierz, pokrój na plasterki, ułóż na talerzu.
  2. Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
  3. Do miseczki wlej ocet balsamiczny, następnie powoli wlewaj oliwę, jednocześnie miksując lub intensywnie mieszając trzepaczką – powstanie aksamitny dressing.
  4. Na buraki pokrusz ser, polej dressingiem, dopraw solą i pieprzem, posyp migdałami.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj