Sałatka szopska pod pierzynką serową. Właśnie taką jedliśmy w Chorwacji. PRZEPIS

Podczas wakacji nad Adriatykiem jedliśmy wiele pysznych rzeczy, w także tę sałatkę szopską – zobacz, jak wyglądała w restauracji. Niby to jest to klasyczne zestawienie składników, jednak bardzo spodobał nam się pomysł z pierzynką z tartego sera. Po powrocie od razu zrobiliśmy taką w naszej kuchni. Wyszła równie pyszna.

Przepis na sałatkę szopską z pierzynką serową

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 duży zielony ogórek,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 100 gramów niedojrzewającego sera w typie halloumi,
  • 100 gramów mięsa z kurczaka (z udek lub piersi) – opcjonalnie,
  • Oliwa z oliwek,
  • Ocet winny,
  • Sól, pieprz.

– Składniki na 2 porcje.

Jak zrobić sałatkę szopską pod pierzynką z sera?

  • Kurczaka pokrój w małe kawałki, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i wymieszaj. Następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż często mieszkając aż się równomiernie zrumieni. Przestudź.
  • Ser zetrzyj na małych oczkach.
  • Pomidory pokrój w kostkę, ogórki w półplasterki, cebulę w piórka.
  • Warzywa przełóż do miseczek, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i octem winnym, posyp serem, na górze rozłóż kawałki kurczaka. Od razu podawaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj