Sałatka paseczkowa z szynki, sera i ogórków. Wszystko zmienia sposób krojenia. PRZEPIS

To tylko kilka zwykłych składników, które większość z nas zazwyczaj ma w lodówce. Jeśli jednak pokroimy je cienkie paseczki, stworzą bardzo ciekawą sałatkę.

Przepis na sałatkę paseczkową

Składniki:

  • Około 300 gramów dobrej szynki – najlepsza będzie wieprzowa, ale może być też z kurczaka lub indyka,
  • około 300 gramów żółtego sera,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pieprz.

Jak zrobić sałatkę paseczkową?

  • Szynkę, ser i ogórki pokrój w bardzo cienkie paseczki, przełóż do miski.
  • Czosnek posiekaj, oprósz odrobiną soli, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelca. Dodaj do pozostałych składników.
  • Dodaj również posiekany szczypiorek oraz majonez, dopraw pieprzem, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Podawaj jako sałatę lub pastę kanapkową.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj