Sajgonki pieczone w piekarniku. Mniej tłuszczu, tak samo smaczne

Zamiast smażyć w głębokim oleju, te sajgonki upiekłem w piekarniku. Wyszły równie smaczne, mając dużo mniej tłuszczu.

Przepis na sajgonki z piekarnika

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego,
  • 100 gramów cienkiego makaronu ryżowego (nitki),
  • pół małej główki kapusty pekińskiej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • garść suszonych grzybów mun,
  • 1 duża marchewka,
  • sos sojowy,
  • około 15 arkuszy papieru ryżowego,
  • olej.

Jak zrobić sajgonki pieczone w piekarniku?

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź.
  2. Grzyby zalej wrzątkiem, mocz przez pół godziny, wyjmij pokrój cienkie paseczki.
  3. Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj przy pomocy krawędzi noża lub widelcem.
  4. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i grzyby, smaż chwilę, dorzuć mięso, drobno pokrojoną kapustę i startą marchewkę, smaż do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodaj czosnek i imbir.
  5. Dodaj makaron, dopraw sosem sojowym.
  6. Arkusze papieru ryżowego zamaczaj w wodzie, na każdy nakładaj 1,5 łyżki farszu, zwijaj w rolkę jak krokieta – z zakładką.
  7. Sajgonki ułóż w foremce posmarowanej olejem, każdą posmaruj także olejem z wierzchu.
  8. Piecz w temp. 200 stopni przez 20-25 min.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj