Rząd przyśpiesza otwarcie gastronomii. Wewnątrz będzie można zjeść o jeden dzień wcześniej

Spadająca liczba zakażeń koronawirusem oznacza, że niebawem wreszcie, choć nadal w reżimie sanitarnym, będziemy mogli zjeść w restauracji czy wypić drinka w pubie. Na początek w ogródkach, później, o jeden dzień wcześniej niż pierwotnie zapowiadano, także wewnątrz lokalu.

Zmiany w harmonogramie luzowania obostrzeń premier Mateusz Morawiecki zapowiedział podczas konferencji w środę. Usługi gastronomiczne wewnątrz pomieszczeń będzie można świadczyć od piątku 28 maja. To oznacza przyśpieszenie o jeden dzień. Nie zmienia się termin otwarcia ogródków gastronomicznych na świeżym powietrzu. Te ruszą już w sobotę 15 maja.

Przypomnijmy – stacjonarna gastronomia jest zamknięta od października zeszłego roku.

W reżimie sanitarnym zajęty będzie mógł być co drugi stolik, odległość pomiędzy nimi musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj