Ryż po persku z kurczakiem wolno prażony w garnku. Przepis na tahdig

Rumiany kopiec ryżowy to tradycyjne danie irańskie wolno prażone w garnku. Ja przygotowałem je w wersji z aromatycznym kurczakiem w środku. Gdy pojawia się na stole, zawsze robi ogromne wrażenie, w dodatku rewelacyjnie smakuje. Jest z nim trochę kulinarnej zabawy, ale naprawdę warto spróbować.

Przepis na ryż po persku tahdig

Składniki:

  • 300 gramów ryżu,
  • szczypta nitek szafranu – 1 opakowanie, zwykle 0,1 grama,
  • 500 gramów mięsa z udek kurczaka (ewentualnie piersi),
  • 3 cebule,
  • kopiasta łyżka papryki mielonej słodkiej plus papryka ostra wedle smaku,
  • płaska łyżka czosnku granulowanego,
  • olej,
  • sól,
  • będziesz potrzebować też arkusz papieru do pieczenia.

Jak zrobić ryż po persku z kurczakiem?

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, skrop 2 łyżkami oleju, oprósz papryką mieloną, czosnkiem, solą i pieprzem, dokładnie, wymieszaj, odstaw.
  2. Ryż ugotuj na półtwardo.
  3. Szafran wsyp do 1/4 szklanki wrzątku, wymieszaj, zostaw na 5 minut.
  4. Wodę szafranową dodaj do ryżu, dopraw solą, mieszaj, aż jednolicie się zabarwi.
  5. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż kawałki mięsa, smaż bez ruszania przez 3 minuty, przewróć, zasyp pokrojoną w pióra cebulą, po kolejnych 3 minutach smaż nadal, teraz już często mieszając, jeszcze przez około 3-4 minuty.
  6. Z papieru do pieczenia wytnij okrąg wielkości dna średniego garnka – to da ci pewność, że ryż nie przywrze podczas prażenia. Jeśli używasz garnka z powłoką teflonową, można pominąć.
  7. Papier połóż na dnie, na nim wyłóż połowę ryżu, formując ją w miseczkę, w której umieść kurczaka, przykryj drugą połową ryżu.
  8. Garnek (wybierz taki z grubym dnem) przykryj, praż na minimalnym ogniu małego lub średniego palnika (zależy od kuchenki) przez 20 minut, odkryj, praż jeszcze przez 10 minut – uwaga, dania trzeba pilnować, gdyż łatwo je przypalić. Najlepiej sprawdzać zapach, jeśli poczujemy wyraźne dymne aromaty, przerywamy prażenie. Ryż powinien wyjść z  wierzchu rumiany i chrupiący.
  9. Na garnku połóż talerz, odwróć, aby kopiec na niego „wyskoczył”. Po chwili rozkrój, dziel na porcje i podawaj.

Rada: świetnym dodatkiem do tak przygotowanego ryży jest pasta z ostrych papryczek harrisa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj