Ryba po wietnamsku. Kawałki fileta usmażone w cieście i wymieszane z aromatycznym sosem

Jeśli szukacie ciekawego i niezwykle smakowitego sposobu na przygotowanie ryby, mam dla was bardzo fajny przepis rodem z Wietnamu. Kawałki fileta najpierw smażone są w cieście, potem wymieszane z aromatycznym sosem. Jeśli lubicie azjatycką kuchnię, będziecie zachwyceni.

Przepis na rybę po wietnamsku

Składniki:

  • 500 gramów filetów z ryby morskiej – morszczuk, mintaj.
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej plus 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej do sosu,
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • olej,
  • sól,
  • dymka i papryczka chili do podania.

Jak zrobić rybę po wietnamsku?

  1. Filety pokrój w sporą kostkę, oprósz solą.
  2. Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, mieszając trzepaczką powoli wlewaj wodę do momentu aż powstanie gęste ciasto.
  3. Do ciasta włóż kawałki ryby, wymieszaj.
  4. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, partiami wykładaj kawałki ryby – smaż do lekkiego zrumienienia, przewróć i zrumień także z drugiej strony. Po ściągnięciu przełóż na ręcznik papierowy.
  5. Na tę samą patelnię wrzuć bardzo drobno posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj posiekany i roztarty z odrobiną soli czosnek, smaż jeszcze krótką chwilę.
  6. W połowie szklanki wody rozrób 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlej na patelnię, od razu wymieszaj, dodaj sos sojowy, gotuj minutę, podawaj posypane plasterkami chili i posiekaną dymką.

Rada: do tak przyrządzonej ryby najlepiej pasuje zwyczajnie ugotowany ryż.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj