Ryba po grecku w trzech odsłonach. Danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia

Podobnie jak placek po węgiersku, ryba po grecku jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej, której w kraju Homera, czy na stołach Madziarów raczej nie uświadczycie. Placka zostawmy, skupmy się na rybie. Bez tej potrawy trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, jest tak smaczna, że robimy ją też bez okazji. Tym bardziej, że niejedno ma ona imię. Przed wami nasze trzy ulubione przepisy, w tym ryba po grecku bez… ryby, która bardzo smakuje weganom.

Ryba po grecku – przepis tradycyjny 

Zaczynamy od najbardziej klasycznego przepisu, choć w naszej autorskiej wersji. Może to zabrzmi nieskromnie, właśnie tak przyrządzona ryba po grecku smakuje nam najbardziej, wszystkie smaki są tu wyciągnięte do maksimum, a ciasto, którym usmażone są filety sprawia, że potrawa nabiera przyjemniej delikatności.

Kliknij, aby przejść do przepisu

Ryba po grecku z bakłażanem według Magdy Gessler

Kiedyś zupełnie przypadkiem natrafiliśmy na przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler. Wyróżnia go dodatek bakłażana, który w tej kompozycji warzywnej świetnie pasuje. Są też pomidory suszone – działają jak naturalny wzmacniacz smaku. Wychodzi inaczej, ale przesmacznie.

Kliknij, aby przejść do przepisu

Boczniaki po grecku – potrwa wegańska

Przy naszym wigilijnym stole zasiada weganin, są też osoby ograniczające jedzenie mięsa, z myślą o nich robimy boczniaki po grecku – wegański odpowiednik dania z rybą. To bardzo smaczne danie, po które chętnie sięgają także osoby na co dzień jedzące wszystko. Zresztą, ryby zupełnie go tu nie brakuje. Zróbcie z ciekawości, będziecie zaskoczeni, jak dobrze smakuje.

Kliknij, aby przejść do przepisu

Wiecie, że po grecku można zrobić też śledzie? Oczywiście mamy dla was także ten przepis!

Śledzie po grecku. Rewelacyjna sałatka z sosem, który tak bardzo lubimy. PRZEPIS

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj