Ryba pieczona w skorupie solnej. Ten efekt zachwyca wszystkich przy stole. PRZEPIS

To nie jest przepis na co dzień, nie ukrywamy, że rybę w ten sposób przygotowujemy zazwyczaj, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach. I musimy wam powiedzieć, że to zawsze działa. Ten mały kulinarny spektakl z rozbijaniem skorupy solnej wszystkich przy stole zawsze zachwyca. Nie obawiaj się, że ryba wyjdzie zbyt słona – po pierwsze chroni ją przed tym skórka, po drugie za sprawą białka, z którym wymieszana jest sól, skorupa w piecu bardzo szybko zastygnie. Przepis polecamy szczególnie na specjalne okazje.

Przepis na rybę pieczoną w skorupie solnej

Składniki:

  • 1 wypatroszona i oczyszczona ryba o wadze około 1 kilograma – z głową lub bez. Tym razem użyliśmy pstrąga tęczowego. Dobrze sprawdzi się także na przykład dorada, a nawet karp.
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kilogram soli gruboziarnistej – najlepiej morskiej, ale można też użyć kamiennej, jak my tym razem.
  • pieprz.

Jak zrobić rybę pieczoną w skorupie solnej?

  1. Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na desce przy pomocy widelca lub krawędzi nożna, tak otrzymaną pastą natrzyj rybę od wewnątrz, oprósz także pieprzem – nie sól.
  2. Sól wsyp do miski, dodaj białka i 4 łyżki wody. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać dająca się formować masa. Jeśli jest zbyt sypka, dodaj jeszcze trochę wody.
  3. Na dnie foremki do pieczenia ułóż „łóżeczko” z soli, połóż na nim rybę, następnie oblep ją pozostałą solą.
  4. Piecz w temp. 200 stopni przez około 40 minut.
  5. Blaszkę wyjmij, już na stole rozbij skorupę solną (najprościej zrobić to trzonkiem noża), rybę wyjmij, podziel na porcje. Na zdjęciu rybę wyjątkowo rozkroiliśmy jeszcze w foremce, ale to tylko na potrzeby zdjęcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj