Ryba nacinana robiona pod grillem. Świetny sposób na rybę pieczoną w całości. PRZEPIS

Znajomy pokazał nam swój sposób na przyrządzenie ryby w całości w piekarniku. Wychodzi taka, jakby rzeczywiście była robiona na grillu. Bardzo aromatyczna, z chrupiącą skórką, nie przesuszona, no świetnie wygląda.

Przepis na rybę pieczoną pod grillem

  • Sprawione ryby – użyliśmy okonia morskiego (labraks), ale może być też dorada czy pstrąg,
  • po kilka plasterków czosnku na każdą rybę,
  • oliwa lub olej,
  • sól, pieprz.

– Do przygotowania ryby według tego przepisu potrzebny jest piekarnik z górną grzałką grill.

Jak zrobić rybę pieczoną pod grillem?

  • Każdą rybę natnij głęboko w trzech miejscach, środek oprósz solą i pieprzem, włóż plasterki czosnku. Skrop oliwą i natrzyj.
  • Ryby ułóż w naczyniu do zapiekania – najlepiej z kratką.
  • Piekarnik z włączoną funkcją grill rozgrzej do 150 stopni, ryby włóż na górną półkę i od razu zwiększ temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu włączy się górna grzałka. Ten sposób pieczenia wymaga stałego kontrolowania, gdyż z zależności od modelu piekarnika grzałka rozgrzewa się w różnym stopniu i ryba może łatwo się przypalić. Jeśli zauważysz, że skórka robi się mocno rumiana, przesuń rybę na niższą półkę.
  • Ryby piecz przez około 20 minut.

Do ryby podaliśmy pieczone frytki zrobione według tego przepisu:

Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać

Przepisy na ryby 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj