Rożki gyros z placków do tortilli. Zrobiliśmy dla dzieciaków na przyjęcie, zajadały aż im się uszy trzęsły. PRZEPIS

Szukaliśmy przepisu na smaczne i kolorowe jedzenie, które na przyjęciu będzie można wziąć do ręki. Tak natrafiliśmy na rożki gyros z kurczakiem warzywami i serem. Wszystkim bardzo smakowały, a najbardziej zajadały się nimi dzieciaki.

Przepis na rożku gyros

Składniki:

  • 4 placki do tortilli,
  • 800 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi,
  • 2 duże cebule,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • po 1 łyżeczce czosnku granulowanego, kuminu mielonego, kurkumy w proszku, papryki mielonej, soli. Możesz użyć też po prostu gotowej mieszanki przypraw do gyrosu.
  • 250 gramów sera żółtego,
  • olej.

Jak zrobić rożki gyros?

  1. Mięso pokrój w drobną kostkę, oprósz wszystkimi przyprawami, skrop 4 łyżkami oleju, dokładnie wymieszaj, odstaw.
  2. Każdy placek tortilla pokrój na cztery trójkąty, zwiń w rożek, zepnij wykałaczką.
  3. Rożki ułóż na blaszce, piecz w temp. 180 stopni przez 12 minut, wyjmij, zostaw do ostudzenia, wyjmij wykałaczki – rożki zrobią się sztywne i zachowają formę.
  4. Kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż bez ruszania przez kilka minut, dorzuć posiekaną cebulę, paprykę i ogórki pokrojone w małą kostkę. Smaż wszystko, teraz już często mieszając, przez około 12 minut. Jeśli trzeba, farsz dopraw solą.
  5. Do przestudzonego farszu dodaj starty żółty ser, wymieszaj.
  6. Farszem wypełnij rożki, piecz przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Rada: do farszu można dodać również kukurydzę konserwową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj