Rosyjskie bliny gryczane. Przepis na pyszne placuszki

Robiliśmy je po raz pierwszy i sami byliśmy zaskoczeni, jakie są pyszne. Te małe placuszki wywodzące się z kuchni rosyjskiej mają w sobie kaszę gryczaną. Podane ze śmietaną, a w wersji na bogato z wędzonym łososiem albo kawiorem, to najprawdziwsze niebo w gębie. Są najlepsze prosto z patelni.

Przepis na bliny gryczane

Składniki: 100 gramów kaszy gryczanej palonej, 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej), 1 szklanka mleka, 25 g drożdży, 2 jajka, sól, olej do smażenia.

Jak zrobić bliny gryczane

  • Drożdże pokrusz do miski, wlej ciepłe mleko, dokładnie wymieszaj aż całkowicie się rozpuszczą.
  • Wbij jajka, wysp mąkę, dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj na jednolite ciasto, odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, przestudź, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej troszkę oleju – około 2 łyżek, bliny bardzo „ciągną” tłuszcz, dlatego lepiej je częściowo uprażyć. Ciasto nakładaj chochelką, formując małe placki, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią.

Rada: klasyczne dodatki do blinów to kwaśna śmietana, wędzone ryby i kawior.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj