Rosół rumiany na wołowinie. Przepis na wyborny rosół wołowy

Ten rosół zachwyca już samym wyglądem. Ma piękny rumiany kolor, a w smaku jest niezwykle intensywny. U nas na stole pojawia się w świąteczne dni albo gdy na obiad zapowiedzieli się goście. Wymaga więcej czasu niż rosoły gotowane na drobiu, ale naprawdę jest tego warty. Do rosołu wołowego dodajemy jeden nieoczywisty składnik, który sprawia, że nabiera on jeszcze głębszego smaku, ale o tym już przeczytacie w przepisie.

Przepis na rumiany rosół wołowy

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego z kością,
  • 2 cebule,
  • 2 większe marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół dojrzałego, ale nie bardzo miękkiego pomidora,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić rosół wołowy?

  1. Cebulę obierz, przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na suchej patelni, trzymaj na ogniu aż z wierzchu zrobi się czarna – nada to rosołowi aromatu, ale i poprawi kolor.
  2. Mięso ułóż na dnie garnka, dodaj zrumienione cebule, obrane i przekrojone wzdłuż marchewki oraz pietruszkę, obranego i pokrojonego na plastry selera i przekrojone na pół ząbki czosnku.
  3. Do garnka wlej 2,5 litra wody, doprowadź do wrzenia, a gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień na minimalny.
  4. W kolejnych minutach zbieraj i usuwaj pianę, która wytworzy się na powierzchni, aby rosół pozostał klarowny.
  5. Teraz dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego, dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj rosół na minimalnym ogniu (ma tylko powoli „pykać”) przez dwie godziny bez przykrywania, dodaj pomidora przekrojonego na pół, tak, aby znajdował się przy powierzchni. Gotuj kolejne dwie godziny, (nie mieszaj łyżką, aby pomidor pozostał w całości) pod koniec usuń go, oddał już cały smak rosołowi, wzbogacając go o dodatkowe umami, czyli bardzo pogłębiony smak.

    Gotujący się rosół już po dodaniu pomidora.
  7. Na koniec uzupełnij wrzątkiem wodę, która wyparowała, i delikatnie wymieszaj.
  8. Rosół jest gotowy, można go jeszcze przecedzić przez sito.

Rada: tak przygotowany rosół podaliśmy z makaronem, kawałkami wołowiny i pokrojoną drobno marchewką. Można też dorzucić opaloną cebulę.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj