Rosół pieczysty. Ma piękny kolor i bardzo intensywny smak. Mięso i warzywa trzeba specjalnie przygotować. PRZEPIS

W ten sposób gotujemy rosół na specjalne okazje, takie jak święta albo gdy na obiad mają przyjść goście. Nie ma bowiem co ukrywać, że przepis jest czasochłonny. Kolor i smak tego rosołu wynagradza jednak każdą minutę. Wychodzi wybitnie.

Przepis na rosół pieczysty

Składniki:

  • Wołowina (najlepiej z kością – na przykład goleń), elementy kurczaka i indyka – łącznie około 2 kg,
  • 4 marchewki,
  • 1 korzeń selera lub podobna ilość korzenia pietruszki,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić rosół pieczysty?

  1. Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz. Seler przekrój na pół, a potem w grube plastry, marchewki wzdłuż, cebulę i czosnek na pół. Przekrój wzdłuż także por i przepłucz w wodzie, aby pozbyć się drobinek ziemi.
  2. Warzywa ułóż w brytfance, na nich połóż kawałki mięsa. Piecz w temp. 220 stopni, najlepiej z włączonym termoobiegiem, przez około godzinę – aż wszystko wyraźnie się zrumieni.

    Zrumienione w piekarniku składniki rosołu.
  3. Składniki włóż do dużego garnka, zalej około 3 litrami wody, zagotuj.
  4. Zbierz pianę, która pojawi się na powierzchni.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy.
  6. Gotuj przez 4 godziny na minimalnym ogniu – rosół ma tylko pykać.
  7. Na koniec uzupełnij wrzątkiem wodę, która wyparowała.

Rada: tak przygotowany rosół podaliśmy z makaronem i kawałkami ugotowanego mięsa.

Przepisy na zupy 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj