Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak dzięki nietypowym dodatkom. PRZEPIS

Niedawno znajoma poczęstowała nas niezwykle aromatycznym rosołem. Od razu więc podpytaliśmy, jak go zrobiła. Okazało się, że oprócz standardowego zestawu warzyw w garnku wylądował też pomidor i liść kapusty. Nie jest to żaden wymysł, w jej domu rosół robi się tak od zawsze. Też więc taki ugotowaliśmy. Wyszedł przepyszny!

Przepis na rosół z pomidorem i kapustą

Składniki: cały kurczak lub podobna ilość udek albo skrzydełek (można użyć też indyka, kaczki, gęsi lub wołowiny), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 por, 2 marchewki, 1 seler lub podobna ilość korzenia pietruszki, duży liść białej kapusty, 1 dojrzały pomidor, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić rosół?

  • Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz, marchewkę przekrój wzdłuż, cebulę i ząbki czosnku na pół, a seler w plastry. Przekrój wzdłuż także por i przepłucz – wewnątrz mogą znajdować się drobinki ziemi.
  • Cebulę połóż przekrojoną stroną na rozgrzanej patelni i przypal – będzie miała super aromat.
  • Do dużego garnka włóż mięso i warzywa razem z liściem kapusty, zalej wodą, aby przykryła wszystkie składniki, następnie doprowadź do wrzenia i od razu zmniejsz ogień do minimum. Po kilku minutach na powierzchni zbierze się piana, należy ją usunąć.
  • Rosół dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Gotuj na małym ogniu przez godzinę (rosół ma tylko „pykać”, dodaj pomidora przekrojonego na pół i gotuj co najmniej kolejną godzinę.
  • Na koniec uzupełnij wodę, która odprawowała, w razie potrzeby ponownie dopraw.

Rada: rosół tradycyjnie podaliśmy z makaronem oraz kawałkami warzyw i mięsa oraz posiekaną natką pietruszki.

Rosół możesz przygotować tą metodą, będzie jeszcze bardziej aromatyczny:

Raz zrobisz tak rosół i już zawsze będziesz. Sposób, żeby kurczak dał z siebie wszystko

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj