Rolady wieprzowe w pysznym sosie. Doskonałe na niedzielny obiad. PRZEPIS

Mięciutkie rolady wypełnione w aromatycznym farszem całe zanurzone w rumianym sosie. Prawda, że brzmi jak obiad idealny? Zazwyczaj robimy je w niedzielę albo święta, smakują doskonale.

Przepis na rolady wieprzowe

Składniki:

  • Kilogramowy kawałek schabu lub szynki wieprzowej,
  • 250 gramów wędzonego boczku.
  • 2 większe cebule,
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • musztarda,
  • olej,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej.
  • kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól.
  • potrzebny będzie też sznurek do zawiązania rolad.

Jak zrobić rolady wieprzowe?

  • Mięso pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości około 2 cm, następnie rozbij cienko przy pomocy tłuczka – uważaj, aby nie zrobić dziur.
  • Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem, następnie posmaruj musztardą.
  • Boczek i ogórki pokrój w drobną kostkę, jedną cebulę drobno posiekaj.
  • Na każdym plastrze mięsa wykładaj porcję boczku, ogórka i cebuli, następnie zwiń ciasno, zakładając boki, aby farsz nie wypadał.
  • Każdą roladę owiń sznurkiem i zawiąż.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż rolady, posyp drugą posiekaną cebulą, wszystko dość mocno obsmaż.
  • Zrób trochę miejsca na patelni, w które wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
  • Wlej 3 szklanki wody, dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wymieszaj, duś pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut.
  • Rolady wyjmij, z sosu usuń ziele angielskie i liście laurowe, teraz można go zmiksować przy pomocy blendera lub od razu zagęścić – w tym celu rozrób mąkę w połowie szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), następnie wlej do gotującego się sosu, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, zagotuj.
  • Rolady rozwiąż, włóż ponownie do sosu albo razu podawaj, polewając sosem już na talerzach.

Rada: rolady podaliśmy z tymi pysznymi pyzami, ale świetne będą też każde inne kluski oraz kasze.

Spróbuj też naszych rolad wołowych na tradycyjny śląski obiad:

Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj