Roladki szpinakowe z łososiem. Przepis na świetną przekąskę imprezową

To taka przekąska, o którą wszyscy upominają się już kilka dni przed imprezą. W cienkim cieście szpinakowym zawinięty jest łosoś i serek chrzanowy. Całość smakuje znakomicie, a do tego świetnie wygląda.

Przepis na roladki szpinakowe z łososiem

Składniki:

  • 450 gramów mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 250 gramów gładkiego serka twarogowego (naturalny),
  • 2-3 łyżeczki chrzanu tartego,
  • 200 gramów łososia wędzonego,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić roladki szpinakowe z łososiem?

  1. Szpinak rozmroź, odsącz, dociskając na gęstym sitku. Przełóż do miski.
  2. Wbij jajo, dodaj mąkę, dopraw solą, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Na średnią blaszkę (najlepiej kwadratową) wyłóż papier do pieczenia, na nim równomiernie rozprowadź masę szpinakową – powinna mieć około pół centymetra grubości. Piecz w temp. 180 stopni przez 15 minut, wyjmij, ostudź.
  4. Do serka dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Z ciasta szpinakowego delikatnie zdejmij papier. Górną stronę posmaruj serkiem, na nim wyłóż plastry wędzonego łososia. Zostaw na około 10 minut, aby ciasto pod wpływem wilgoci z serka zrobiło się bardziej elastyczne.
  6. Ostrożnie, ale ciasno zwiń w roladę, następnie zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

    1. Masa szpinakowa wyłożona na papier. 2. Rolada gotowa do zwinięcia. 3 Rolada zawinięta w folię spożywczą.
  7. Roladę ostrożnie odwiń, następnie ostrym nożem pokrój w plastry. Już na półmisku można udekorować świeżymi listkami szpinaku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)

 

Przepis na przekąski 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj