Racuchy z figami. Przepyszna słodka przekąska do zrobienia w kilka chwil

Miałem kilka ładnych fig i szukałem pomysłu, co by tu z nimi zrobić. A może racuchy? Wyszły pyszne!

Przepis na racuchy z figami

Składniki:

  • 5 dojrzałych świeżych fig,
  • 15 gramów świeżych drożdży,
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka „z górką” mąki pszennej
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia,
  • cukier, cukier puder lub miód do podania.

Jak zrobić racuchy z figami?

  1. Do miski wlej mleko, wkrusz drożdże, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
  2. Wbij jajko, wsyp mąkę i cukier, mieszaj trzepaczką aż powstanie gładkie i bardzo gęste ciasto. Odstaw na pół godziny.
  3. Na patelnie rozgrzej olej, porcje ciasta wykładaj łyżką, na każdej połóż plasterek figi
  4. Smaż przez około minutę do zrumienienia, przewróć i smaż kolejną minutę.
  5. Już na talerzach można posypać cukrem, cukrem pudrem, polać miodem lub syropem klonowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj