Quesadilla z wołowiną, kukurydzą i czerwoną fasolą. Przepis na meksykański placek

Aromatyczny farsz pomiędzy dwoma przypieczonymi plackami tortilli – to właśnie meksykańska qauesadilla. Tym razem zrobiliśmy ją z wołowiną, kukurydzą, czerwoną fasolą i serem, pokroiliśmy w trójkąty i podaliśmy na imprezie razem z ostrym sosem. Ani się obejrzeliśmy, a na desce zostały same okruszki.

Przepis na quesadilla z wołowiną, kukurydzą i serem (2 sztuki)

Składniki:

  • 4 placki tortilli – gotowe lub zrobione według tego przepisu,
  • 500 gramów mielonej wołowiny,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 żabki czosnku,
  • 300 gramów sera żółtego,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić quesadilla?

  • Na patelni rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim mięso mielone razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
  • Dodaj dokładnie odsączoną kukurydzę i fasolę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
  • Ser zetrzyj.
  • Na dużej patelni połóż jeden placek tortilli, posyp 1/4 sera, wyłóż połowę farszu, posyp kolejną porcją sera, przykryj drugim plackiem. Możesz też ułożyć składniki na jednej połówce placka, a następnie go złożyć. Wówczas otrzymasz cztery quesadilla.
  • Patelnię przykryj, trzymaj na małym ogniu przez 3-4 minuty, przewróć przy pomocy dużego talerza i piecz drugie tyle.
  • Zdejmij na deskę, pokrój w trójkąty.
  • Tak samo przygotuj drugą quesadilla.

Rada: do farszu można dodać też papryczkę chili.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj