Pyzy czyli szare kluski robione z ziemniaków gotowanych i surowych. PRZEPIS

Swój szary kolor zawdzięczają dodatkowi surowych ziemniaków, tak samo jak charakterystyczny smak. Pyzy, nazywane też szarymi kluskami, prawdziwy przysmak tradycyjnej kuchni polskiej, spotykany w wielu odmianach regionalnych. Są świetne z okrasą i sosami.

Przepis na pyzy

Składniki:

Jak zrobić pyzy?

  • Ziemniaki obierz, połowę ugotuj do miękkości, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz.
  • Drugą połowę zetrzyj na najdrobniejszych oczkach na pulpę lub zmiksuj. Przełóż na ręcznik kuchenny lub gazę, odciśnij jak najwięcej wody.
  • Starte ziemniaki dodaj do ugotowanych, wymieszaj, wyjmij czwartą część, w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji pół na pół.
  • Wbij jajo.
  • Masę dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni – aż będzie jednolita.
  • Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, z których formuj okrągłe kluski. Jeśli bardzo się kleją, podsypuj mąką pszenną.
  • Gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez 5-6 minut od wypłynięcia.
  • Wyciągaj łyżką cedzakową i od razu podawaj.

Rada:

  • W zależności od gatunku ziemniaków kluski mogą wyjść bardziej lub mniej szare.
  • Pyzy można przygotować także z farszem.

Polecamy też nasz przepis na kluski żelazne:

Kluski żelazne. Regionalny przepis na szare kluski rodem z łódzkiego

A jeśli ciekawi was, jak zrobiliśmy te pyszne rolady, oczywiście również służymy przepisem:

Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS]

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj